Kan ik e-liquids zelf maken?

Kan ik e-liquids zelf maken?
Er zijn honderden verschillende soorten en smaken e-liquid verkrijgbaar, maar kun je het ook zelf maken? Het antwoord hierop is ja. Het zelf maken van e-liquids is geschikt wanneer je bijvoorbeeld een hele specifieke voorkeur hebt voor smaak. Omdat je bij het zelf maken van e-liquid ook zelf de verhouding PG en VG bepaald, kun je ook de hoeveelheid damp die wordt geproduceerd bepalen. In dit artikel wordt een stappenplan met de benodigde materialen voor het maken van e-liquid besproken.

De benodigdheden

â—ˆ Aroma

â—ˆ Basis PV VG

â—ˆ Kleine flesjes

â—ˆ Spuitje

â—ˆ Optioneel: nicotineshot

Acht stappen voor het maken van e-liquid

 • 1. Zoek of bedenk e-liquidrecepten die je wil gaan maken en haal de ingrediënten in huis.
 • 2. Zorg ervoor dat je materialen en omgeving goed schoon zijn.
 • 3. Zorg dat er geen kinderen of dieren bij de materialen kunnen.
 • 4. Je begint met de aroma. Deze doe je met het spuitje in het lege flesje. Door middel van het spuitje kun je afmeten hoeveel aroma je per flesje wil toevoegen. Voor inspiratie en afmetingen kun je eens zoeken naar e-liquid recepten op internet.
 • 5. Optioneel: bij deze stap wordt de nicotine toegevoegd. Deze stap hoef je dus alleen te doorlopen wanneer je een e-liquid met nicotine wil maken.
 • 6. Het laatste dat je toevoegt aan het flesje is de base van PV en VG.
 • 7. Tijd om te mengen. Maak het flesje goed dicht en schud voor ten minste één minuut. Haal na het schudden het dopje van het flesje zodat de luchtbellen kunnen verdwijnen.
 • 8. Laat, indien gewenst, je e-liquid steepen (rijpen). Steepen in het verder op smaak brengen van je e-liquid.
 • Het steepen van e-liquid
  Door je zelfgemaakte e-liquid te steepen kun je smaak van de e-liquid veranderen. Vind je de smaak prima zoals hij nu is? Dan is dat natuurlijk ook prima, steepen is niet bij iedere smaak e-liquid nodig. Er zijn veel verschillende manier om e-liquid te steepen, allemaal met een andere tijdsduur. De meest gebruikte methode is tevens de traditionele methode voor steepen. Hierbij bewaar je de flesjes voor zes tot veertien dagen op een donker, koele plek en schud je de flesjes dagelijks voor zo'n tien seconden.
  De volgende methoden zijn kort en eenvoudig. Je vult een kom met warm water en doet de flesjes half in het water of doet ze in een plastic zakje en doet deze geheel onderwater.

  Wanneer het water is afgekoeld tot kamertemperatuur haal je de flesjes uit het water en laat je ze een paar minuten openstaan. Let er wel op de het water niet heet is maar aangenaam warm. Voor de opwarmingsmethode kun je ook gewoon de kachel gebruiken. Je zet de flesje open voor de kachel, op ongeveer 30 centimeter afstand. De kachel dient op een lage tot gemiddelde stand te staan. Wanneer je flesje is opgewarmd draai je het dopje erop en schud je even goed. Er zijn nog veel meer manier om te steepen, maar deze simpele methodes geven je vast een begin.

  Ga naar: stadion fakkel kopen